20 راز مهم در دعاوی خانواده که لازم است بدانید
دعاوی خانوادگی به طور کلی به آن قسم از دعاوی گفته می شود که درون خانواده و یا مربوط به کانون خانواده می باشد. بنابراین، به هر گونه دعوایی که در دادگاه مطرح شده و مربوط به افراد، به عنوان عضوی از کانون خانوادگی می شود را می توان نوعی از دعاوی خانوادگی دانست.
به عنوان مثال یکی از دعاوی خانواده زمانی رخ میدهد که زن و مرد به عقد هم در بیایند اما یکسری از حقوق و تکالیفی که به عهده آنها قرار می گیرد را انجام ندهند، در چنین شرایطی دعوای خانواگی مطرح می شود . یا در شرایطی که والدین صاحب فرزند می شوند، تنظیم روابط آنها با فرزندانشان جزء روابط خانواده محسوب می شود.
در مطالب قبلی در حوزه خانواده و انواع آن به خوبی با این حوزه آشنا شده و راهنمایی های لازم برای انتخاب بهترین وکیل خانواده در تهران به شما عزیزان ارائه شده که در صورت نیاز میتوانید به بخش وکیل خانواده مراجعه کنید.
1- در برخی شرایط که شغل زن با مصلحت خانوادگی یا حیثیت زوجین تضاد داشته باشد و مرد بتواند این مسئله را در دادگاه ثابت کند، می تواند مانع کار کردن زن بشود. همچنین لازم به ذکر است که در چنین شرایطی تفاوتی بین کار مستمر یا موقت یا دولتی و خصوصی وجود ندارد.
2-در صورتی که زن حکم تمکین را اجرا نکرده باشد و خانه را بدون اجازه همسر خود ترک کند، حقی برای گرفتن نفقه ندارد و این حق طبیعی را ساقط کرده است.
3- پرداخت نفقه ی فرزندان تکلیف پدر می باشد و در هیچ شرایطی نمیتواند این حق را از خود ساقط کند.
4- چنانچه مواردی مانند عسر و حرج در ازدواج موقت ثابت شود، میتوان به حکم دادگاه زوج را اجبار به بذل مدت و در صورت میسر نشدن آن، حکمِ به انحلال زوجیّت صادر کرد.
5- حضانت فرزندان با والدین می باشد و یک حق قانونی می باشد و فقط در شرایطی خاص که ثابت شود یکی از زوجین صلاحیت نگهداری فرزند را ندارد این حق از او ساقط می شود. همچنین هریک از زوجین میتواند این حق را به دیگری واگذار کرده و حضانت فزرند را به او دهد.
6-در صورتی که در ازدواج موقت نفقه تعیین و شرط شده باشد، اما مرد آن را پرداخت نکند، زن اجازه این را دارد که از طریق محکمه درخواست فسخ نکاح باالزام شوهر به بذل مدت را بنماید.
7- زمانی که بین نکاح دایم و منقطع اختلاف حاصل شود اصل بر نکاح دایم است.
8- زمانی که نکاح برای مدت معینی واقع شده باشد، به آن نکاح منقطع می گویند. بنابراین تعبیرصیغه ی 99 نیز حکایت از عقد موقت دارد.
9-نبردن ارث طرفین از یکدیگر از آثار عقد موقت می باشد. همچنین تعیین مدت معین و نداشتن نفقهدر خلال مدت زوجیت نیز از دیگر آثار آن می باشد.
10-در صورت تمکین زن از مرد، بررسی تهیه وسایل زندگی در شأن همسر برای زندگی مشترک توسط مرد با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری انجام می شود.
11- در صورتی که قبل از ازدواج مرد به دروغ صفاتی را درمورد خود بیان کرده و یا از گفتن بیماری های سخت خود خودداری کرده باشد و این مسئله مهم را از زن پنهان کرده باشد، زن می تواند بعنوان تدلیس تقاضای فسخ نکاح نماید.
12- تمکین به معنای وادار نمودن زن به ایفای وظایف زناشویی می باشد.
13- اگر زن قبل از صدور حکم الزام به تمکین به منزل مشترک برگردد، دعوی تمکین مردود و زن مستحق نفقه خواهد بود.
14- نشوز به معنای تخلف زن در انجام وظایف زناشویی می باشد، از جمله ترک کردن و رفتن از منزل بدون اذن شوهر.
15- در برخی موارد مرد همسر خود را به اجبار از منزل مشترک بیرون کرده و اجازه ی مراجعت را به او نمیدهد. در این شرایط نمیتواند از تعهد به پرداخت نفقه شانه خالی کند و از قاعده نشوز برای نپرداختن نفقه استفاده کند.
16- نفقه، به تمام نیاز های متعارف و ضروری و تناسب با شرایط زن از جمله از قبیل البسه،غذا ،اسباب منزل،و هزینه درمان و بهداشتی میگویند.
17- زن میتواند با دادخواستی که به دادگاه می دهد، اقدام به استرداد جهیزیه خود کند. اقلام جهیزیه باید به دادگاه اعلام شده و سیاهه آن که با امضای زوج رسیده است و یا با شهادت شهود یا به اقرار شوهر به دادگا تحویل داده شود.
18- زن این حق را دارد که برای دریافت مهریه از همسر خود، حساب های بانکی و مطالبات او از اشخاص ثالث و اموال وی را به دادگاه اعلام کرده و توقیف کند.
19- در صورتی که مرد شرایط پرداخت یک جای مهریه را نداشته باشد میتواند با قسمت کردن مهریه آن را پرداخت کند.
20- میزان اقساطی که مرد باید مهریه را پرداخت کند با توجه به اوضاع و احوال قضیه، نظر کارشناسان رسمی، تحقیقات محلی و میزان توان مرد برای پرداخت، تعیین می شود.
امیدواریم این نکات مهم تا حدودی به شما کمک کرده و در رفع سوالات شما در حوزه دعاوی خانواده تاثیر بسازایی داشته باشد. وکیل عباس زاده با سالها سابقه وکالت در این حوزه، آماده هرگونه یاری و کمک به شما عزیزان در این حوزه می باشد.